VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Laptops voor Begemann

Binnen enkele weken verwacht Begemann de omgekeerde overname van Ego Lifestyle wereldkundig te maken. Op dit moment vindt nog het boekenonderzoek plaats bij de design laptopverkoper van voormalig HCS-topman Huub van den Boogaard, aldus Begemann bestuurder Jip van den Berg tijdens de buitengewone aandeelhoudersvergadering. Als de omgekeerde overname slaagt dan zal de naam van voormalige bedrijvendump Begemann definitief van het koersenbord verdwijnen. Haar plaats zal worden ingenomen door Ego Lifestyle.

Van den Boogaard timmert al vijf jaar aan de weg met zijn technisch weinig spectaculaire laptop waarvan het instapmodel rond de 4000 euro moet kosten en die met verwisselbare covers van een individueel tintje kan worden voorzien. Vooral gadgetfreaks en vrouwen die slenteren langs modeboulevards in Cannes, Los Angeles en New York zouden enthousiast zijn, maar recente omzet- en winstcijfers zijn niet bekend. In Nederland is de Ego te bewonderen in enkele filialen van de Bijenkorf.

Nu de laatste restjes vanBegemann bijna zijn opgeruimd, is het tijd om nieuwe plannen te smeden. Vooruitlopend op een definitief akkoord tussen beide partijen wilde Begemann alvast de nominale waarde van haar aandelen afstempelen van zes euro naar vijfentwintig eurocent om op deze manier vrij uitkeerbare reserves te creëren waarmee de overname kan worden gefinancierd. Als de transactie slaagt, zal in ieder geval op het nieuwe hoofdkantoor van Nedfield op de Utrechtse Heuvelrug een zucht van verlichting door het pand gaan. Van den Boogaard moet hardwaredistributeur Nedfield voor eind 2008 namelijk nog 13,7 miljoen euro overmaken voor de overname van Nedfield’s 45 procentbelang in Ego Lifestyle. Geld dat hij dus via een beursgang wil ophalen. Nedfield drijft enkel en alleen op vorderingen en de papieren winst over 2007 bestaat vrijwel alleen uit de vordering op Ego diealvast in de boeken is verwerkt. De rol van Nedfield (het voormalige Tulip) en van haar Belgische president-commissaris André Deleye in dit plan, die daar feitelijk aan de touwtjes trekt, lijkt prominent.

En dit mag eigenlijk geen verrassing heten. De Bossche notebookverkoper Van den Boogaard en Deleye zijnnamelijkoude bekenden van elkaar. Alles is terug te voeren op de connectie tussen Begemann en Tulip. Deze verwevenheid vindt zijn oorsprong in de wilde avonturen die de broertjes Joep en Jeroen van den Nieuwenhuyzen samen met Deleye in de jaren negentig bij Begemann beleefden. In deze periode was Begemann met ruim 60 procent van de aandelen grootaandeelhouder van Tulip en kocht zij onder andere de restjes van de HCS boedel waar Van den Boogaard tot het faillissement topman was. Nadat de heren het zinkende schip eind jaren negentig hadden verlaten - honderden miljoenen aan aandeelhouderswaarde waren inmiddels in rook opgegaan - mochten anderen de puinhopen opruimen. Onder leiding van Van den Berg zijn de liquidaties van dochtermaatschappijen vrijwel voltooid en hij leidtnuook de “doorstart” van Begemann.

Het schoonvegen leek in december 2005 zijn beslag te krijgen toenJozef van Waeyenberge Begemann wilde overnemen. Het openbare bod van dezeBelgische zakenman en vriend van Deleye lag ruim vijfentwintig procent onder de intrinsieke waarde van Begemannen was overduidelijk een een-tweetje tussen hem en Deleye. Van Waeyenberge’s feitelijke doelwit was Tulip waarin hij, door uitkering van de aandelen Tulip die in Begemann zaten, grootaandeelhouder (ongeveer 25 procent) werd. Als “stabiele aandeelhouder” neemt hij samen met Deleye inmiddels alle strategische beslissingen, zoals de overname van de Duitse ict-distributeur Devil in december 2006. Uiteindelijk hield Van Waeyenberge het bij Begemann begin 2007 door een langdurig en fel conflict met minderheidsaandeelhouders voor gezien en deed zijn aandelen over aan een andere Belg, Jos Bellinckx van Sagresa.

Bellinckx, Van Waeyenberge en Deleye zullen de koppen wel bij elkaar gestoken hebben over hoe Nedfield haar vordering veilig zou kunnen stellen. Wellicht met hulp van Van den Berg die zich blijkens zijn verspreide curriculum vitae in opdracht van de raad van commissarissen van Nedfield bezig zou houden met ”advies en coördinatie in verband met strategische alternatieven”. Hij ontkende overigens op vragen van de VEB dat hij nu in deze hoedanigheid bij Nedfield betrokken was.
Aandeelhouders Begemann (waarvan de intrinsieke waarde nu rond de 67 eurocent per aandeel ligt) hebben straks de keuze tussen een exitmogelijkheid (een inkoopbod) of het meedoen met de Ego-transactie. Op korte termijn wordt, hopelijk met alle details van dien, de transactie aan de aandeelhoudersvergadering voorgelegd.